Våra råvaruhjältar

från jord till bord...

Mats Alwén 4,2km
Dybäcks slottsträdgård med alla gamla fruktträd, bärbuskar och vilda jordärtskockafält är rena skattgömman. Mats låter oss plocka och ta vara på alla skatterna som växer här. Det blir äpplemust, schrub och mycket av den frukt och bär som vi använder i våra desserter. Vi plockar också lindblommor, rönnbär, tall och granskott mm. på Mats ägor.

Studio Latitud 4,2km
I stallet på sitt sommarställe i Dybäck har Maria Rikardsson drejat på egen uppgrävd lera och från askan i vår rök har hon gjort glasyren som täcker våra saltkar, tandpetshållare och coasters. Maria är också hantverkaren bakom salladsskålen och råkosttallriken.

Drängen i Beddinge 8,8km
I Beddinge ligger en liten grönsaks bod som vi varmt rekommenderar ett besök. Här hittar man smakrika näringstäta grönsaker, odlade enligt gammal tradition av Albin och familjen på släktgården tvärs över gatan en bit bort. Vi köper upp det som inte går åt i boden.

Adnilafens Skönagröna 10,2km
Mitt i ingenstans utanför Lilla Beddinge ligger Lindas lilla paradis. Här odlas komprimerat, giftfritt och kärleksfullt för egen lycka och välbefinnande. Vi köper det som blir över.

Little Gardens 11,4km
Leigh har varit med oss sedan starten och driver den fantastiska lilla gården i Katslösa mitt i den skånska myllan, som erbjuder den bästa odlingsmarken till hennes handklippta blad och skott som skördas på morgon innan vi serverar dem. Mixen är genomtänkt för att täcka ditt dagsbehov av mineraler och vitaminer. Även merparten av våra ätbara blommor kommer från henne och under sommaren många av våra grönsaker.

Allbäck Linoljeprodukter 17,8km
Sonja och Hans Allbäck tillverkar linoljefärgen som Hörte Brygga är målat med. Allbäcks linoljefärg tillverkas på familjens gård utanför Ystad och innehåller inga lösningsmedel och den ska inte heller spädas med några lösningsmedel. Den består av avslemmad, steriliserad linolja och av naturliga pigment. Dessutom är färgen emissionstestad och miljögodkänd av Arbetsmiljöverket, Riksantikvariatet och Statens Fastighetsverk.

Sydkustens Gårdsbryggeri 18,2km
Christian Örnberg och Elin Gunnarsson driver Sveriges sydligaste bryggeri och musteri med Smygehuk några kilometer bort och med havet utanför fönstret. De brygger bl.a. vår Hörte Pilsnern och mustar frukten som vi plockats i Mats Alwéns trädgård.

Byta Yta 18,9km
Malin & Anna tillverkar kallrörda linoljetvål på skånsk rå linolja och bivax i Ystad. Tvålen har stark tvätt kraft utan att torka ut huden. I förtvålningsprocessen bildas naturligt glycerin som verkar mjukgörande. Byta Ytas koncept är att använda så få och miljövänliga ingredienser som möjligt, helt utan konserveringsmedel och lösningsmedel.

Elsekjells Mejeri 29,4km
I naturreservatet Snogeholms strövområde utanför Sjöbo ligger mikromejeriet som Sara med familj driver. Yoghurten görs på mjölk från KRAV-ekologiska Påhlstorps gård, belägen intill Fyledalen. Mjölken homogeniseras inte, vilket innebär att yoghurten också har en mer naturlig färg och konsistens (kan skiktas i förpackningen). Det cirkulära tänket genomsyrar hela produktionen och värnar om biologisk mångfald. Glada kor ger bra mjölk!

Hällestads Svamp 36,1km
Mathias Persson odlar Svensk Ekosvamp i Torna Hällestad. Svampen växer i kompost av högsta europeiska ekostandard på odlingsvagnar och odlingsbäddar. Det enda som tillsätts är vatten som kommer från gårdens brunn. För att svampen ska trivas är miljön byggd för att efterlikna svampars naturliga miljö med rätt belysning, temperatur och luftfuktighet. Svamparna får växa i egen takt och när de, efter ungefär en vecka, är klara, plockas de för hand.

Bidrottningen 43,1km
Strax utanför Vellinge ligger ett praktexempel på hur honung tas hand om, en produktion som skapar honung i symbios med bina på ett hållbart sätt, både för binas skull och för vår omvärld. Viktoria, som driver produktionen har ett smittande leende och har ett tydligt mål med sitt företag: Bina är experter på att samla honung, därför är det vår uppgift att respektera deras produktion och skapa en naturnära produkt utan några mellanhänder. Bikuporna som ligger utspridda runt om i sydvästra Skåne fylls med nektarspecifik honung, där vi hittar allt från lindhonung till ljunghonung. Hela företaget genomsyras av en stor vördnad för naturen och ett stort nörderi, som vi här på Hörte blir helt lyriska av.

Kakao bolaget 44km
Allt började när Ulrika och Fredrik köpte den lilla pralinbutiken och chokladfabriken i Skåne-Tranås vid namn Österlenchoklad. De finaste kakaobönorna handplockas av noga utvalda plantager som de kontinuerligt besöker för att säkerställa kvaliteten och arbetsförhållanden. Kakaobönor med naturliga och unika smaker där Fredriks och Ulrikas jobb är att locka fram dessa toner i chokladen som de tillverkar. Därför tillsätter de minimalt med ingredienser och rostar bönorna ytterst lätt. Kompromisslöst och utan några genvägar för den rena smakens skull. Resultatet blir en ren choklad med en unik lyxig smak och koppling till ursprunget.

Vegostan 44,2km
En urban odling och restaurang i Vintrie utanför Malmö som drivs av Göran. Han är från början ingenjör, men utbildade sig senare på SLU. Vegostan möjliggör lokal produktion av grönsaker och levererar till restauranger och privatpersoner runt hela Skåne. Visionen är att utveckla de urbana odlingsmöjligheterna så att städerna inte är lika beroende av transport från landsbygden, för både den ekonomiska och ekologiska hållbarheten. Vårt samarbete inleddes först på Julie, som tack vare bland annat Vegostan kan laga mat på oerhört lokala råvaror. Allt är självklart ekologiskt!

Olinge utegrisar / Ekebo Gård i Gessie 44,4km
På Ekebo Gård i Gessie hittar du sedan 2017 Johan och Kristina, som föder upp glada och friska grisar som bökar utomhus året runt. Grisarna lever tillsammans ända till slakt och transporteras sedan tillsammans till ett lokalt slakteri. Även grönsaksodling är en stor del av Ekebo Gård, och djuren lever i symbios med odlingarna. De både bökar på fälten samt tar del av skörden i sitt foder. KRAV-märkt kött är inte det viktigaste för Johan och Kristina, utan i stället den lokala, cirkulära produktionen ett samarbete mellan gårdarna i deras närområde. En certifiering skulle kräva att de importerade mycket av grisarnas foder.

Gunnarhögs Gård 46,9km
Gunnarshögs Gård är en släktgård som tillhört familjen Nilsson sedan 1897. Verksamheten har utvecklats från ett traditionellt jordbruk till ett nytänkande livsmedelsföretag med kallpressad rapsolja i fokus. Förutom rapsolja så förser gården oss med Kravmärkta Linfrö & Rapsfrö.

Österlen popmajs 51,6km
Vår popcornodlare heter Marie och gården ligger vid Kylstrand på Österlen på Övre kustvägen 121 i Borrby för att vara mer exakt. (Ligger ut mot kusten mellan Borrby och Skillinge.) Marie lägger ner massor med tid, ilska, frustration, irritation, uppgivenhet och en (stor) gnutta kärlek och stolthet. Kråkorna och andra skadedjur älskar nämligen popmajsen lika mycket som vi gör.

Solde Kafferosteri 56,3km
Cissis kaffe är Hörtes egen blend som Johan, Dan & Jonas tog fram 2017 efter våra önskemål. Solde Kafferosteri startade hösten 2010 och varit vår trogna kaffekran sedan starten 2013. I Malmös Frihamn rostas bönorna varsamt och kärleksfullt på en 12-kilos trumrost. Kaffet är uteslutande spårbart ner till bonde, gård eller tvätt station. De strävar efter att hålla så få led mellan hen och rosteriet och använder bara av importörer som de litar på för att garantera att arbetsförhållandena är bra och att naturen förvaltas på bästa sätt. Det är lite dyrare, men mycket godare – både i kopp och själ.

Arken i Ravlunda 71,7km
Tove med familj bor på Arken Ravlunda. Här hittar ni ägg som de smakade förr. Hemligheten är små ”hönshus” på hjul som Tove flyttar runt på ägorna. På gården bor utöver alla goa hönor en massa djur av kulturras och här finns även en fantastisk grönsaksodling.

Gunnarröds Gård 97,9km
All vår mjölk kommer ohomogeniserad i ett retursystem av mjölkkannor i metall direkt från KRAV-ekologiska Gunnarröds Gård som ligger mellan Stockamöllan och Billinge i ett landskap där slätt och skog möts. Alvar och Carina Sonesson är den 9: e generationen som driver den 300ha stora gården med sina 150 mjölkkor & 20 tackor.

Fagraslätt 116km
Per var den första bonden som vi började jobba med utanför vårt närområde. Fagraslätt ligger nordost om Kristianstad och anledningen är enkel. Familjen Modig är pionjärer och numera kultförklarade på KRAV-ekologiska skånska baljväxter och just baljväxter har alltid varit grunden för att laga en näringsrik, miljövänlig matupplevelse hos oss.

Warbro Kvarn 563km
Mitt i livet bytte Thomas och Kerstin Björklund bana och blev mjölnare med egen KRAV-märkt kvarn. Deras passion är gamla kulturgrödor, som dinkel och enkornsvete. Kvarnen ligger i hjärtat av Sörmland, mitt i odlingslandskapet och hanterar råvaran med varsamhet i hela kedjan; från jord till bord, från utsäde till ekologiskt mjöl och malt. Odlat på gården och av duktiga bönder i närhetn med lång erfarenhet av kulturgrödor.

Växbo Lin 927km
Jacob & Hanna Bruce köpte Växbo Lin i Hälsingland år 2006. Deras mål är att väva samman gamla hantverkstraditioner med modern design och är övertygade att vi behöver konsumera färre men bättre ting. Bidrag är bruksföremål i linne tillverkat av svenskt lin, ett naturmaterial som håller i generationer.

Peter Blombergssons Björksav 1105km
Utanför Järpen i Jämtland har Peter sitt lilla Björksavskokeri. Björksaven tappas från träden i ett system så att träden tappas på sav i tre år och sedan får vila i ett. I snitt så rinner det ut 7-12liter björksav/dag under den 4 veckor korta säsongen. Björksav innehåller mindre än 1% socker, så det tar tid att koka ner sirapen. 100liter Björksav blir 0,7l sirap och då kokar Peter den i 80-100timmar i stora grytor över öppen eld. Temperaturen får aldrig överstiga 90grader, för då bränns sirapen.

Sel et Fleur de Sel de Guérande IGP 1747km
Guérande salt är ett 100% naturligt havssalt som är producerat av havet, solen och vinden och handplockas av saltarbetare med hjälp av en tusen år gammal metod. Det har en naturlig grå färg eftersom det varken tvättas, raffineras eller behandlas på kemiskt vis. Saltet är naturligt rikt på magnesium, kalcium och järn och helt fritt från tillsatser. IGP-märkt och Nature et Progrès.

Tellichery Urskogspeppar 7194km
Vi använder inte peppar i vår matlagning, med erbjuder Tellichery nymalt på bordet för den som önskar att krydda upp. Ingrid är vår kontakt på tyska Herbaria som är pepparspecialister med hårda krav på naturlig, giftfri odling och rättvisa förhållanden för arbetarna. Detta är en årgångspeppar från kontrollerade ekologiska odlingar i Tigerreserveratet i nationalparken Lake-Periyar, vid den indiska Malabarkusten. Tellicherry pepparkorn är av de traditionella aromatiska sorterna Karimunda & Devamunda som handplockas när den står på höjden av sin mognad och sedan soltorkas naturligt och packas i Herbarias unika och miljövänliga lösning för att bevara smak och konsisten på peppar. Precis som med vin, grönsaker och allt annat som får växa naturligt, så smakar varje skörd olika beroende på årets sol, regn och vind.