En cirkulär restaurang upplevelse

med kärlek till människor och naturen.

Att jobba restaurang och ha barn och familj är näst intill en omöjlig ekvation att få ihop och vi vill bidra till att restaurangyrket är långsiktigt och hållbart i livets alla faser och har därför bara öppet dagtid för Långlunch. Vi är med i Visita, har givetvis kollektivavtal och insyn i alla våra samarbetens anställningsvillkor. Vi handlar den mån det går utan mellanhänder direkt av bonden/odlare så att hela summan går till den som utfört arbetet och inte nån som ”köper & säljer” på dess bekostnad. Det är viktigt för oss att alla får betalt och har justa arbetsvillkor för sitt arbete här i Sverige och det lilla som vi köper från resten av världen. Arbetsmiljön är viktig för oss och vi jobbar bl.a med lägre volym på musiken, har både högre och lägre arbetsbänkar för olika kroppslängder i köket och i matsalen jobbar vi med ergonomiska brickor och lättare tallrikar för att inte slita på våra kroppar. 

All vår mat lagas från de råvaror som våra samarbeten skapar. Det kan komma mycket emellan vår planering med mathjältarna och tallriken som väder, sjukdom, djur och skadeinsekter mm. Genom att jobba helt utan utskriven och förbestämd meny skapar vi och mathjältarna frihet att laga mat på det som är bäst just nu och är fria att ändra den från dag till dag efter förutsättningarna. Med den ingångsvinkeln blir det inget spill och inget behov av att komplettera med råvaror av sämre kvalitet för att de är förbestämda i en viss rätt. Vi tar alltid hand om grönsakerna från rottråd till blast, samma dag som de skördats och serverar sällan dem råa eftersom vi vill konservera smaken när den är som bäst och försäkra oss om minimalt svinn. Smak, kondition och konsistens avgör vilken traditionell teknik vi använder. Köttproteinet kommer alltid från långsamtväxande djur som älskats av sin bonde och livnärts av och i naturen utan snabbväxande preparat eller förbyggande behandlingar. Allt som putsats bort skickas till Pierre i Marsvinsholm och blir Hörte Salamin tillsammans med lokala örter. Vi har en omfattande insyn i hur odling och djurhållningen ser ut hos de gårdar som vi jobba med. När det kommer till fisken så är dagens märkningar inte tillfredsställande för att ge oss samma trygghet. Vi tycker att det är en extremt svår produkt att jobba hållbart med, eftersom havet utanför oss är helt utfiskat och vi inte kan ha en daglig dialog med den som fiskar åt oss. Dagens märkning för hållbart fiske och odlad fisk är långt ifrån tillräcklig och lider av stora intressekonflikter för den skall vara trovärdig. Sen är en viktig aspekt för oss att precis som på land försöker vi undvika kemikalier och gift. I havs- och sjödjurens levnadsmiljö är det väldigt höga halter och vi kan inte välja att som på land köpa grönsakerna från ytor som inte har lika hög påverkan av tidigare jordbruk, eftersom vatten inte fungerar på samma sätt. Utöver det är det på tok för hårt fiske på det lilla bestånd som idag finns kvar för att vi rakryggade skulle kunna servera det på en tallrik. Vi har daglig dialog med fiskarna i hamnen och det är extremt ledsamma historier som berättas och bekräftas i deras tomma båtar som bara för några decennium sedan var välfyllda och artrika.

Målbilden med vår mat är inte bara att den skall vara extrem god, den skall göra gott också. Vi ser alltid till att täcka dina dagliga behov av vitaminer, mineraler, fett, protein mm och utesluter allt som inte växt naturligt. Vi är även sparsamma med salt och raffinerat socker i vår matlagning, men desto mer generösare med olika typer av fermenterade livsmedel för att boosta er med olika arter av välgörande bakterier.

De flesta av våra leverantörer är små dedikerade familj/hobbyföretag i vår närhet som inte har musklerna och tiden att lägga på att certifiera sig. Men är helt transparenta och har valt att leva på bondgård för att ta avstånd från dagens framstressade och dopade råvaror för att helt enkelt äta bättre själva. Däremot är allt långväga (utanför Skånes gränser) märkt med fairtrade och lämplig miljöstämpel. Dessa produkter kommer alltid från små, passionerade företag som har direkta och personliga kontakter med sina mathjältar. Alla våra leveranser samfraktas i största mån och sker utan onödigt emballage i lådor med eget retursystem. Precis som med mat och vin är resten av våra val medvetna och lokala. I allt ifrån handgjord, lokalodlad linoljetvål från Ystad till handtvätten, tvättbara linnedisktrasor, de ekologiska 100% nerbrytningsbara rengöringsprodukterna, till secondhandfyndat porslin och inredning, el från sol- eller vindenergi, biokube reningsverket, till linoljefärgen från Allbäcks & Ottos som lokaler och uteserveringen är målad med. Vi är noga med sparsam vattenanvändning och att vi efterlämnar oss spårlöst avtryck i avloppsvattnet. Vattnet som blir över i era vattenflaskor och det som vatten som vi kokat grönsaker mm i använder vi för att vattna blommor. Vi har ett samarbete med Stutterheim med förkläden i deras regnrocksmaterial för att kunna torkas av dem varje dag istället för den obligatoriska tvätten (en maskin tvätt på ekoprogram innebär 57liter förbrukat vatten). Vi minskar (torky)pappersanvändandet med tvättbara frottéhanddukar i köket och har linneservetter till er gäster istället för pappersservetter. Vi använder inga värmare på uteserveringen utan erbjuder glammiga secondhandkappor och filtar att låna om man fryser. Vi har ingen torktumlare och tvättar med härplockade kastajenötter. Hela organisationen är pappersfri och alla våra fakturor in och ut går digitalt samt vår vinlista hittar du direkt i mobilen. Vi följer vikten av vår avfallssortering och har som mål att varje år hitta nya vägar för att minska den ytterligare. Kläderna vi jobbar i är ekologiska och av hög kvalitet så att de vara länge. Mest stolta är vi över att vi sedan starten 2013 jobbat på att bli fria från onödig plastförbrukning genom att sätta stenhård press på våra leverantörer och ersatt vår plastfilms användning med förpackningar och kantiner med lock samt bivaxat tyg för bröd mm.

Vi befinner oss i ständig dialog med våra samarbetspartner/mathjältar och likasinnade restaurangen om hur vi tillsammans kan hitta nya hållbara vägar framåt.

För hos oss skall du alltid kunna njuta med gott samvete.