HÖRTE BRYGGA DYBÄCK 465, 275 54 SKIVARP horte@hortebrygga.se
I stallet på sitt sommarställe i Dybäck drejar keramikern Maria Rikardsson av egen uppgrävd lera. På askan från vår rök har Maria gjort glasyren som täcker våra saltkar, tandpetshållare och coasters. Maria är också hantverkaren bakom salladsskålen och råkosttallriken.
I Beddinge längs väg 9 ligger en liten grönsaksbod som vi varmt rekommenderar att besöka. Här hittar man smakrika, näringstäta grönsaker odlade av Albin och gänget, enligt gammal tradition på släktgården en bit bort. Vi får främst lök, västeråsgurka och färska baljväxter härifrån.
Mitt på åkern i ingenstans (utanför Lilla Beddinge) ligger Lindas lilla paradis. Här odlas komprimerat, giftfritt och kärleksfullt för egen lycka och välbefinnande. Vi köper det som blir över.
Leigh har varit med oss sedan starten och driver en fantastisk (helt giftfri) odlingen på sin lilla gård i Katslösa. Den skånska myllan erbjuder den bästa odlingsmarken till hennes handklippta blad och skott som skördas på samma dag som vi serverar dem. Mixen är genomtänkt för att täcka ditt dagsbehov av mineraler, omega 3-fettsyror och vitaminer. Även merparten av våra ätbara blommor kommer från Leigh och under sommaren många av våra grönsaker. Leigh är och förblir vår hovleverantör.
ps. Leigh närmar sig pensionen och letar efter någon som vill ta över verksamheten, kunderna och gården. Som ni förstår är det av högsta prioritet för oss att det blir någon som vill förvalta hennes arv! Hojta till om du är intresserad så förmedlar vi kontakten. ds.
Landskapsarkitekten Mona Wembling är rådgivare för Movium, driver eget företag där hon formger utemiljöer, utöver det är hon lärare på Alnarp (Undervisar i bla designkurser och växtkännedomskurser.) Mona har även skrivit böcker om odling och trädgård, den senaste Stilla trädgård i stormigt landskap kom ut 2023. Mona är även blomsterbonde och erbjuder bukett & självplock i sin vackra trädgård i Västra Torp, nordost om Smyge. Odlingen är en testodling för hennes kommande projekt. Blommorna och trädgården liknar inget annat och varje besök för att hämta upp våra buketter är en inspirationstrip i sig. Vi köper även fallfrukt och örter från Erkes Trädgård. På Instagram meddelar Mona när självplocket och trädgården är öppen.
Sonja och Hans Allbäck tillverkar linoljefärgen som allt på Hörte Brygga är målat med. Allbäcks linoljefärg tillverkas på familjens gård utanför Ystad och innehåller inga lösningsmedel och ska inte heller spädas med några lösningsmedel. Den består av avslemmad, steriliserad linolja och av naturliga pigment. Dessutom är färgen emissionstestad och miljögodkänd av Arbetsmiljöverket, Riksantikvariatet och Statens Fastighetsverk.
Christian Örnberg och Elin Gunnarsson driver Sveriges sydligaste bryggeri och musteri i lilla Böste med havet utanför fönstret. Förutom sina egna bryggder, så brygger de Hörte Pilsnern och mustar frukten som vi plockat i Mats Alwéns trädgård.
Malin & Anna tillverkar kallrörda linoljetvål av Gunnarhögs råa linolja och loklat bivax i Ystad. Tvålen har stark tvättkraft utan att torka ut huden. I förtvålningsprocessen bildas naturligt glycerin som verkar mjukgörande. Byta Ytas koncept är att använda så få och miljövänliga ingredienser som möjligt, helt utan konserveringsmedel och lösningsmedel. I butiken så säljer de även andra utvalda lineoljeprodukter och bästa naturliga penslarna.
Redan på 70-talet började Mimi tillverka produkter i skinn i en ateljé i Visby och sydde hela klädkollektioner i getmocka och lammnappa. Sedan 90-talet är Mimi verksam i Ystad och senaste åren har Mimi haft sin ateljé i anrika Jens Jacobsens Hus vid Bäckahästen. När vi öppnade lanthandeln 2017 passade vi på att samarbeta med Mimi, där hon i sin altalje tillverkade förkläde & bordstabletter i småländskt vegetabiliskt garvat eko-skinn enligt våra önskemål och som då såldes i Lanthandeln och fortfarande används i Hörte.
I naturreservatet Snogeholms strövområde utanför Sjöbo ligger mikromejeriet som Sara med familj driver. Yoghurten görs på mjölk från KRAV-ekologiska Påhlstorps gård, belägen intill Fyledalen. Mjölken homogeniseras inte, vilket innebär att yoghurten också har en naturlig färg och konsistens (kan skikta sig i förpackningen). Det cirkulära tänket genomsyrar hela produktionen och värnar om biologisk mångfald. Glada kor ger helt enkelt bra mjölk och yoghurt!
Mathias Persson odlar Svensk Ekosvamp i Torna Hällestad. Svampen växer i kompost av högsta europeiska ekostandard på odlingsvagnar och odlingsbäddar. Det enda som tillsätts är vatten som kommer från gårdens brunn. För att svampen ska trivas är miljön byggd för att efterlikna svampars naturliga miljö med rätt belysning, temperatur och luftfuktighet. Svamparna får växa i egen takt och när de, efter ungefär en vecka, är klara, plockas de för hand och skickas till oss via Bondens Skafferi.
Strax utanför Vellinge ligger ett praktexempel på hur honung tas hand om. En produktion som skapar honung i symbios med bina på ett hållbart sätt, både för binas och för vår omvärld skull. Viktoria som driver produktionen har ett smittande leende och ett tydligt mål med sitt företag: Bina är experter på att samla honung, därför är det vår uppgift att respektera deras produktion och skapa en naturnära produkt utan några mellanhänder. Bikuporna som ligger utspridda runt om i sydvästra Skåne fylls med nektarspecifik honung, där vi hittar allt från lindhonung till ljunghonung. Hela företaget genomsyras av en stor vördnad för naturen och ett stort nörderi som vi blir helt lyriska av.
Allt började när Ulrika och Fredrik köpte den lilla pralinbutiken och chokladfabriken i Skåne-Tranås vid namn Österlenchoklad. De finaste kakaobönorna handplockas på noga utvalda plantager som Ulrika och Fredrik kontinuerligt besöker för att säkerställa kvaliteten och arbetsförhållanden. Kakaobönor med naturliga och unika smaker där Fredriks och Ulrikas jobb är att locka fram dessa toner i chokladen som de tillverkar. Därför tillsätter de minimalt med ingredienser och rostar bönorna ytterst lätt. Kompromisslöst och utan några genvägar för den rena smakens skull. Resultatet blir en ren choklad med en unik lyxig smak och koppling till ursprunget. Om ni har vägarna ut mot Österlen, så missa inte ett besök i chokladfabriken.
En urban odling i Vintrie utanför Malmö som drivs av Göran. Han är från början ingenjör, men utbildade sig senare på SLU. Visionen är att utveckla de urbana odlingsmöjligheterna så att städerna inte är lika beroende av transport från landsbygden, för både den ekonomiska och ekologiska hållbarheten. Vårt samarbete inleddes först på Julie, som tack vare bland annat Vegostan är självförsörjande på Malmöodlat. När Göran måste ta upp hela skörden av en grönsak samtidigt, så tar vi hand om den i Hörte.
På Ekebo Gård i Gessie hittar du sedan 2017 Kristina (Olingegris), då hon flyttade in till sin nyfunna kärlek Johan. Tillsammans föder de upp kor av raserna Highland Cattle och Belted Galloway. Det finns en fårbesättning av rasen Oxford Down och de glada och friska utegrisarna som följde med Kristina från Olinge, bökar fortfarande utomhus året runt, fast nu då på Söderslätt istället för Wanås. Grisarna lever tillsammans ända till slakt och transporteras sedan tillsammans till ett lokalt slakteri. Även grönsaksodling är en stor del av Ekebo Gård, och djuren lever här i symbios med odlingarna och fälten samt tar del av skörden i sitt foder. KRAV-märkt kött är inte det viktigaste för Johan och Kristina, utan i stället är den lokala, cirkulära produktionen ett samarbete mellan alla gårdarna i deras närområde. En certifiering skulle kräva väldigt mycket admintid av bondeparet men också att de inte fick använda sina grannars ”rester”, utan istället måste importera mycket av djurens foder. Missa inte ett besök i deras fina gårdsbutik!
Gunnarshögs Gård är en släktgård som tillhört familjen Nilsson sedan 1897. Verksamheten har utvecklats från ett traditionellt jordbruk till ett nytänkande livsmedelsföretag med kallpressad rapsolja i fokus. Förutom rapsolja så förser gården oss med Kravmärkta Linfrö & Rapsfrö. Missa inte deras gårdsbutik som ligger mitt i odlingen.
Vår popcornodlare heter Marie och gården ligger vid Kyls strand på Österlen på Övre kustvägen 121 i Borrby för att vara mer exakt. (Ut mot kusten mellan Borrby och Skillinge.) Marie lägger ner massor med tid, ilska, frustration, irritation, uppgivenhet och en (stor) gnutta kärlek och stolthet. Kråkorna och andra skadedjur älskar nämligen popmajsen lika mycket som vi gör.
Cissis kaffe är Hörtes egen blend som Johan, Dan & Jonas tog fram 2017 efter våra önskemål. Solde Kafferosteri startade hösten 2010 och varit vår trogna kaffekran sedan starten 2013. I Malmö Frihamn rostas bönorna varsamt och kärleksfullt på en 12-kilos trumrost. Kaffet är uteslutande spårbart ner till bonde, gård eller tvättstation. De strävar efter att hålla få led mellan odlaren och rosteriet och använder bara sig av importörer som de litar på, för att garantera att arbetsförhållandena är bra och att naturen förvaltas på bästa sätt. Det är lite dyrare, men mycket godare – både i kopp och själ.
Tove med familj bor på Arken Ravlunda. Här hittar ni ägg som de smakade förr. Hemligheten är små ”hönshus” på hjul som Tove flyttar runt med sin lilla traktor på ägorna. På gården bor utöver alla hönor av rasen Brun Lohman, en massa andra djur av kulturras och en fantastisk grönsaksodling. Om ni skall ut mot Brösarp får ni inte missa ett stopp i Toves lilla välsorterade gårdsbutik.
All vår mjölk kommer ohomogeniserad i ett retursystem av mjölkkannor i metall direkt från KRAV-ekologiska Gunnarröds Gård som ligger mellan Stockamöllan och Billinge i ett landskap där slätt och skog möts. Alvar och Carina Sonesson är den 9: e generationen som driver den 300ha stora gården med sina 150 mjölkkor & 20 tackor.
Samordning och effektivitet av leveranser. Här kommer Andreas & hans gäng på Bondens Skafferi in i bilden. Världens bästa affärsidé och anledningen till att vi kan jobba specifikt, men ändå hållbart transportmässigt. Vi beställer direkt av producent och Bondens Skafferi sköter distributionen, i ett väl uttänkt pussel av upphämtning och leveranser, för att aldrig köra i onödan eller med tomma bilar. Ovärderligt!
Per var den första bonden som vi började jobba med utanför vårt närområde. Fagraslätt ligger nordost om Kristianstad och anledningen är enkel. Familjen Modig är pionjärer och numera kultförklarade på KRAV-ekologiska skånska baljväxter och just baljväxter har alltid varit grunden för att laga en näringsrik, miljövänlig matupplevelse hos oss i Hörte.
Mitt i livet bytte Thomas och Kerstin Björklund bana och blev mjölnare med egen KRAV-märkt kvarn. Deras passion är gamla kulturgrödor, som dinkel och enkornsvete. Kvarnen ligger i hjärtat av Sörmland, mitt i odlingslandskapet och hanterar råvaran med varsamhet i hela kedjan; från jord till bord, från utsäde till ekologiskt mjöl och malt.
Svenskägt sedan 1825 och precis som då, sker fortfarande all tillverkning i hushållsporslinsfabrikens anrika tegelröda byggnad i Gustavsberg, 20 km öster om Stockholm. Kvalitet framför kvantitet och en stor del av tillverkningen görs fortfrande för hand på samma sätt som när porslinstillverkningen började. Innovationer och nära samarbeten med konstnärer är en viktig del av processen, som har lagt grunden till det klassiska och ikoniska porslinet.
Jacob & Hanna Bruce mål är att väva samman gamla hantverkstraditioner med modern design och är övertygade om att vi behöver konsumera färre men bättre ting. Deras bruksföremål i linne tillverkat enligt tradtion av svenskt lin, ett naturmaterial som håller i generationer.
Utanför Järpen i Jämtland har Peter sitt lilla Björksavskokeri. Björksaven tappas från träden i ett system så att träden tappas på saven i tre år och sedan får vila i ett. I snitt så rinner det ut 7-12 liter björksav/dag under den 4 veckor korta säsongen. Björksav innehåller mindre än 1% socker, så det tar tid att koka ner sirapen. 100 liter Björksav blir 0,7 liter sirap och tar 80-100timmar för Peter att koka ner i de stora grytor över öppen eld där temperaturen aldrigfår överstiga 90grader, för då bränns sirapen.
I Chambéry, Savoie, Frankrike uppfann 1890 Joseph Opinel fickkniven som bär hans namn än i dag. Opinel har alltså tillverkat hållbara, robusta och effektiva knivar i mer än 130 år. När vi öppnade Hörte Brygga var Opinel den enda knivtillverkare på marknaden som hade en nerskriven och uttalad hållbarhetsprofil 2013. Yes vi ringde/mailade varenda knivtillverkare som kom upp i sökmotorn. I dag är det ju glädjande nog väldigt annorlunda på den biten. Knivarna som vi köpte 2013 är precis lika fina idag och förmodlingen i decenier framåt. För att hålla skärpan slipar vi knivarna inför varje säsong.
Guérande salt anses av många vara det främsta havssaltet och är ett 100% naturligt salt som är producerat av havet, solen och vinden och handplockas av saltarbetare med hjälp av en tusen år gammal metod. Det har en naturlig grå färg eftersom det varken tvättas, raffineras eller behandlas på kemiskt vis. Saltet är naturligt rikt på magnesium, kalcium, järn och helt fritt från tillsatser. IGP-märkt och Nature et Progrès.
Vi använder inte peppar i vår matlagning, men erbjuder Tellichery nymalt på bordet. Ingrid är vår kontakt på tyska Herbaria som är pepparspecialister med hårda krav på naturlig, giftfri odling och rättvisa förhållanden för arbetarna. Tellicheryn är en årgångspeppar från kontrollerade ekologiska odlingar i Tigerreserveratet i nationalparken Lake-Periyar, vid den indiska Malabarkusten. Tellicherry pepparkorn är av de traditionella aromatiska sorterna Karimunda & Devamunda som handplockas när den står på höjden av sin mognad som sedan soltorkas naturligt och packas i Herbarias unika och miljövänliga återbrukbara burkar för att bevara smak och konsistensen på pepparn. Precis som med vin, grönsaker och allt annat som får växa naturligt så smakar varje skörd olika beroende på sol, regn och vind.