En cirkulär restaurang

Vår meny och hållbarhetsarbete

Alla vår mat lagas från de råvaror som våra samarbeten skapar. Det kan komma mycket emellan vår planering med mathjältarna och tallriken. Väder, sjukdom, djur och skadeinsekter mm. Genom att jobba helt utan utskriven och förbestämd meny skapar vi och mathjältarna friheten att laga mat på det som är bäst just nu och är fria att ändra den från dag till dag. Med den ingångsvinkeln blir det inget spill och inget behov av att komplettera med råvaror av sämre kvalitet för att de är förbestämda i en rätt. Vi tar alltid hand om grönsakerna samma dag som de skördats och serverar sällan dem råa eftersom vi vill konservera smaken när den är som bäst och försäkra oss om minimalt svinn. Smak och konsistens avgör vilken traditionell teknik vi använder, mjölksyrat, syltat, saltat, inlagt (utan socker) och rökt. Proteinet lagas alltid med varsam hand från helfall (djur/fiskar). Allt som putsats bort skickas till Pierre på Marsvinsholms Utegris och blir Hörte Salamin tillsammans med lokala örter. Fisken röks i omgångar under dagen för att följa gästflödet. Buljongen till växtproteinet (baljväxter) kokas av ”överblivet” skal, rot och blast som sedan mixas och blir den härliga krämen i botten i skålen. Här går inget förlorat

De flesta av våra leverantörer är små dedikerade familje/hobbyföretag i vår närhet som inte har musklerna och tiden att lägga på att certifiera sig. Däremot är allt långväga (utanför Skånes gränser) märkt med fairtrade och lämplig miljöstämpel. Dessa produkter kommer alltid från små, passionerade företag som har direkta och personliga kontakter med sina mathjältar. Vi följer Världsnatursfondens rekommendationer i våra val. Alla våra leveranser samfraktas i största mån och sker utan onödigt emballage i lådor med eget retursystem. Precis som med mat och vin är resten medvetet och lokalt. I allt från handgjord linoljetvål från Ystad, till tvättbara linnedisktrasor, vårt tvätteri, de ekologiska rengöringsprodukterna, läderetui till rökbiljetterna, loppisfyndat porslin, elen från sol- eller vindenergi, biokube reningsverket, till linoljefärgen från Allbäcks som lokaler och uteserveringen är målad med. Vattnet som blir över i era vattenflaskor använder vi för att vattna blommor med. Vi minskar torkpappersanvändandet med frottehanddukar i köket, har ingen torktumlare mm. Hela organisationen är pappersfri och alla våra fakturor in och ut går digitalt samt vår vinlista ligger på Star Wine List som du hittar direkt i mobilen. Vi jobbar i ekologiska kläder och har jobbat sedan 2013 på att bli fria från onödig plastförbrukning. Vi befinner oss i ständig dialog med våra samarbetspartner/mathjältar och likasinnade restaurangen om hur vi tillsammans kan hitta nya hållbara vägar framåt. Hos oss kan du alltid njuta med gott samvete.